|
EBIB Elektroniczne fora EBIBa
FAQ Szukaj
|
DNIA 19.04.2010 FORUM ZOSTAŁO ZAMKNIĘTE. DLA CELÓW ARCHIWALNYCH POZOSTANIE BEZTERMINOWO W OBECNEJ FORMIE
Zainteresowanych dyskusjami zapraszamy na nowe Forum po adresem: http://forum.nowyebib.info
|
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Adrian
|
Wysłany: Sro Cze 03, 2009 11:00 am Temat postu: Nowa witryna BN |
|
|
Dlaczego z Katalogów i bibliografii została usunięta multiwyszukiwarka? To Syzyfowa praca przeszukiwanie każdej bazy osobno, zwłaszcza przy czasopismach _________________ Adrian Orawski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
anonim

|
Wysłany: Sro Cze 03, 2009 11:59 am Temat postu: |
|
|
Nie została Jest w menu głównym katalogu BN, na samym dole. Dostępnym ze strony głównej "katalogi BN" (dwa batony) i z każdej innej podstrony (czerwony baton na górze, po prawej). |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Adrian
|
Wysłany: Sro Cze 03, 2009 12:58 pm Temat postu: |
|
|
No to gratuluję, już bardziej się tego udziwnić nie dało! Już widzę studentów, co po katalogu dociekliwie dotrą do multiwyszukiwarki bibliografii _________________ Adrian Orawski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
szelka

|
Wysłany: Sro Cze 03, 2009 2:21 pm Temat postu: |
|
|
| Przyznam, że mi ciężko się przyzwyczaić do nowej strony BN - chwilę trwa zanim coś znajdę, ale może to będzie kwestia przyzwyczajenia... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
anonim

|
Wysłany: Pią Cze 05, 2009 9:38 pm Temat postu: |
|
|
| Nowa strona BN jest przede wszystkim beznadziejnie mdła estetycznie, a informacyjnie też nie lepiej. Chyba nie warto było silić się na taką oryginalność! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Malin

|
Wysłany: Sob Cze 06, 2009 11:22 pm Temat postu: |
|
|
| anonim napisał: | | Nowa strona BN jest przede wszystkim beznadziejnie mdła estetycznie, a informacyjnie też nie lepiej. Chyba nie warto było silić się na taką oryginalność! |
A ja mam zupełnie inne zdanie na ten temat. Mnie się bardzo podoba, fajne jest to, co twórcy zrobili, kolorystyka jest o wiele bardziej optymistyczna niż ta w poprzedniej wersji, użyteczność serwisu jest też dopracowana, słowem, prawie same plusy. Trochę rzeczy do zarzucenia też mam, ostatnio trochę o tym napisałem, więc powtarzać nie będę. _________________ Pozdrawiam,
Marcin Malinowski
http://malin.net.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mart
|
Wysłany: Wto Cze 16, 2009 9:12 am Temat postu: Poszukuję pracy |
|
|
Witam,
Na starej witrynie BN znalazłem dokument o wpływie światła na książki. Autor nie tylko skupiał się na szkodliwości fal podczerwonych i UV ale określił ilość luksów jaka może paść na papier w ciągu roku. Niestety nie pamiętam tytułu ani autora pracy, starego linka też nie zachowałem a po zmianie witryny google już nie potrafi go odnaleźć. Jeśli to możliwe to proszę o pomoc w odnalezieniu tych zaleceń.
Pozdrawiam
Marcin Szala _________________ Marcin Szala
www.bibliotekacyfrowa.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Malin

|
Wysłany: Sro Cze 17, 2009 8:17 pm Temat postu: |
|
|
O to chodziło? To tylko kopia z Google, na obecnej stronie BN faktycznie już tego nie ma. Na starej stronie BN było to umieszczone przy informacjach o Błękitnej Tarczy. _________________ Pozdrawiam,
Marcin Malinowski
http://malin.net.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Krzaki

|
Wysłany: Czw Cze 18, 2009 7:40 pm Temat postu: |
|
|
Przy odnowieniu witryny internetowej Biblioteki Narodowej/jakiejkolwiek wg mnie najlepiej jest nie kasować starych adresów, lecz umieścić w ich miejsce stronę z info pod jakim nowym adresem teraz znajduje się treść strony + automatyczne przekierowanie za 5-15 sekund.
Ja tam nie znoszę sytuacji, gdy w tekstach elektronicznych/drukowanych są podane linki w przypisach/opisach bibliograficznych, których próba otwarcia w przeglądarce albo zwraca błąd 404 (czyli strona nie istnieje na serwerze lub dostała nowy nieznany czytelnikowi adres) albo zupełnie nic nie pokazuje, bo witryna przestała istnieć. I nawet wklejanie nieaktywnego adresu do http://web.archive.org nie zawsze pomaga :/
Dlatego jestem zdania, że skoro bibliotekarze dbają np. o standardy przy katalogowaniu dokumentów elektronicznych w Internecie, to nie powinni ignorować zjawiska martwych linków i przynajmniej dla własnych stron internetowych (witryny biblioteki, bloga, forum itd.) w przypadku zmiany lub kasacji zawartości strony powinni umieszczać informacje co tu było wcześniej i dlaczego znikło.
A witryna BN zmieniła się zdecydowanie na plus, mimo tej jaskrawości i graficznej skromności oraz braku e-mailowej subskrypcji.
Pamiętam, gdy pierwszy raz myszkowałem po starej jej wersji, to dopiero po dłuższym odwiedzaniu zauważyłem podmenu umieszczone na prawym brzegu ekranu i niewyróżniające się prawie od tła, zastanawiając się kto wpadł na taki dziwny pomysł, by tak daleko umieszczać słabo widoczne podmenu od menu ?
Aha, pod Firefox'em nie pokazują mi się banery, ale wysuwające się opisy tak. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mw

|
Wysłany: Czw Cze 18, 2009 11:30 pm Temat postu: |
|
|
| Krzaki napisał: | | Dlatego jestem zdania, że skoro bibliotekarze dbają np. o standardy przy katalogowaniu dokumentów elektronicznych w Internecie, to nie powinni ignorować zjawiska martwych linków i przynajmniej dla własnych stron internetowych (witryny biblioteki, bloga, forum itd.) w przypadku zmiany lub kasacji zawartości strony powinni umieszczać informacje co tu było wcześniej i dlaczego znikło. |
tutaj może się sprawdzić rozwiązanie z Wikipedii, która umożliwia podgląd wszystkich wersji modyfikowanego hasła. Taki element bez problemu można by wbudować w dowolny CMS - wówczas wszystkie wersje statycznych stron czy stron aktualności byłyby archiwizowane. _________________ To do digital history is to create a framework , an ontology, through the technology for people to experience, read and follow an argument about historical problem. (William G. Thomas)
O digital humanities po polsku
http://historiaimedia.org/ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Krzaki

|
Wysłany: Pią Cze 19, 2009 2:31 am Temat postu: |
|
|
| Z narzędziami nie ma większych problemów. Problem jest z przekonaniem bibliotekarzy, że nie jest to jakaś fanaberia. Jeżeli w książce znajdą się błędy to nie wyrywa się wadliwych stron, lecz załączana jest errata lub wymienia się nieszczęsne strony. A gdy już się bibliotekarzy przekona to jeszcze nauczyć trzeba ich jak skutecznie używać te narzędzia. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mw

|
Wysłany: Pią Cze 19, 2009 2:49 am Temat postu: |
|
|
Pozostaje jeszcze problem po stronie metodologicznej - jak publikując tekst naukowy zagwarantować możemy, że odnośnik który jest umieszczony w przypisie prowadzi do odpowiedniej wersji strony. Sama informacja o dacie dostępu to za mało dla potencjalnego czytelnika, który chcąc skorzystać z przypisu nie jest w stanie odczytać docelowego zasobu. _________________ To do digital history is to create a framework , an ontology, through the technology for people to experience, read and follow an argument about historical problem. (William G. Thomas)
O digital humanities po polsku
http://historiaimedia.org/ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mart
|
Wysłany: Pią Cze 19, 2009 11:59 am Temat postu: |
|
|
| Malin napisał: | | O to chodziło? To tylko kopia z Google, na obecnej stronie BN faktycznie już tego nie ma. Na starej stronie BN było to umieszczone przy informacjach o Błękitnej Tarczy. |
Tak o to chodziło bardzo dziękuję.
Pozdrawiam _________________ Marcin Szala
www.bibliotekacyfrowa.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Krzaki

|
Wysłany: Pią Cze 19, 2009 8:34 pm Temat postu: |
|
|
| mw napisał: | | Pozostaje jeszcze problem po stronie metodologicznej - jak publikując tekst naukowy zagwarantować możemy, że odnośnik który jest umieszczony w przypisie prowadzi do odpowiedniej wersji strony. Sama informacja o dacie dostępu to za mało dla potencjalnego czytelnika, który chcąc skorzystać z przypisu nie jest w stanie odczytać docelowego zasobu. |
Wydaje mi się, że nie dotyczy to witryn związanych z bibliotekami, bo tam nie szaleją z aktualizacjami. Prędzej problem dotyczy Wikipedii itp. tworów, gdzie jedna strona może mieć codziennie kilka wersji. Ale nawet gdyby, to wcale nie musi być to wadą, że niełatwo powiązać opis bibliograficzny z konkretną wersją, bo najważniejsze jest to, że strona wciąż istnieje i można wszystkie wersje sobie przejrzeć zamiast zgadywać jaki nowy adres ma poszukiwana strona po odnowieniu witryny lub gapić się w białą stronę z napisem 'Error 404'.
Martwy link nie jest problemem tylko czytelnika, lecz i autora (bo osłabia siłę argumentów jego tekstu, uniemożliwia ich weryfikację), bibliografa (bo poświęcił czas by jak najlepiej skatalogować tekst) oraz bibliotekarza (bo nie może udostępnić czytelnikowi poszukiwanego tekstu nawet w alternatywnych jego materializacjach).
Dobrze więc, że przy drukowanych tekstach nie ma tego koszmaru co przy cyfrowych jak na obrazku tutaj http://www.demotywatory.pl/komentarze/593 ;)
Swoją drogą mam nadzieję, że szybko w polskiej sieci zacznie działać jeden z dwóch projektów harvestingu tutaj wspomnianych. Wtedy np. zawartość stron, które są cytowane w tekstach Biuletynu EBIB, można od razu zarchiwizować i podać adres do mirroru strony. Właściwie już można by to robić z pomocą web.archive.org gdyby redakcja EBIBu nawiązała współpracę z redakcją Wayback Machine. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Grzegorz Mazurowski
|
Wysłany: Pią Cze 19, 2009 11:43 pm Temat postu: |
|
|
Drodzy EBIBowicze!
Bardzo dziękuję za wszystkie uwagi, które zgłaszacie. Szczególnie dziękuję Malinowi za poświęcenie czasu i uwagi i napisanie pogłębionej recenzji naszej strony - tym bardziej, że jest ogólnie pozytywna, a słowa krytyki są nadzwyczaj zgodne z naszymi własnymi przemyśleniami. Nad wersją angielską oczywiście bardzo intensywnie pracujemy, ale nie wszystko da się zrobić jednocześnie, a bardzo zależało nam, żeby nie czekać już dłużej z uruchamianiem nowej strony.
Dziękuję też Malinowi za wyręczenie mnie w dostarczeniu Marcinowi dokumentu, którego potrzebował. Marcina zaś, a także wszystkich innych potrzebujących, bardzo proszę o kontaktowanie się bezpośrednio ze mną, redaktorem witryny BN, mailem: g.mazurowski@bn.org.pl lub telefonicznie (22) 608 28 83 (oczywiście te dane kontaktowe są i zawsze były dostępne na stronie BN). Niestety, tak, jak tu już pisałem, nie mam w pracy zbyt wiele czasu na bieżące śledzenie forum EBIBu, a po godzinach czas pochłania mi przede wszystkim mój pięciomiesięczny synek Stefek. Natomiast maile i telefony docierają do mnie szybko i bezpośrednio, a żadnego nie zostawię bez odpowiedzi.
Kwestię linków do starej strony przeanalizujemy i zobaczymy, co da się zrobić. Niestety, sprawa nie jest prosta, bo bardzo łatwo może zaistnieć sytuacja odwrotna do opisywanej: link działa jak marzenie, ale prowadzi do strony o zmienionej zawartości, co słusznie zauważył mw. W zasadzie utrzymywanie "starych linków" przy życiu ma sens tylko wtedy, kiedy prowadzą one do trwałych, niezmiennych dokumentów.
Serdecznie pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za Wasze uwagi. Wszystkie głosy naszych użytkowników traktujemy bardzo poważnie, bo robimy tę stronę właśnie dla Was.
Grzegorz Mazurowski
Redaktor witryn BN |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki na tym forum Możesz ściągać pliki na tym forum
|