Forum EBIB Strona Główna EBIB
Elektroniczne fora EBIBa

FAQFAQ   SzukajSzukaj       

DNIA 19.04.2010 FORUM ZOSTAŁO ZAMKNIĘTE.
DLA CELÓW ARCHIWALNYCH POZOSTANIE BEZTERMINOWO W OBECNEJ FORMIE

Zainteresowanych dyskusjami zapraszamy na nowe Forum po adresem: http://forum.nowyebib.info

Nowa witryna BN
Idź do strony 1, 2  Następny

To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum EBIB Strona Główna -> Na każdy temat
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Adrian

PostWysłany: Sro Cze 03, 2009 11:00 am    Temat postu: Nowa witryna BN Odpowiedz z cytatem

Dlaczego z Katalogów i bibliografii została usunięta multiwyszukiwarka? To Syzyfowa praca przeszukiwanie każdej bazy osobno, zwłaszcza przy czasopismach
anonim

PostWysłany: Sro Cze 03, 2009 11:59 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie została Smile Jest w menu głównym katalogu BN, na samym dole. Dostępnym ze strony głównej "katalogi BN" (dwa batony) i z każdej innej podstrony (czerwony baton na górze, po prawej).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Adrian

PostWysłany: Sro Cze 03, 2009 12:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to gratuluję, już bardziej się tego udziwnić nie dało! Już widzę studentów, co po katalogu dociekliwie dotrą do multiwyszukiwarki bibliografii
szelka

PostWysłany: Sro Cze 03, 2009 2:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przyznam, że mi ciężko się przyzwyczaić do nowej strony BN - chwilę trwa zanim coś znajdę, ale może to będzie kwestia przyzwyczajenia...
Powrót do góry
anonim

PostWysłany: Pią Cze 05, 2009 9:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nowa strona BN jest przede wszystkim beznadziejnie mdła estetycznie, a informacyjnie też nie lepiej. Chyba nie warto było silić się na taką oryginalność!
Powrót do góry
Malin

PostWysłany: Sob Cze 06, 2009 11:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

anonim napisał:
Nowa strona BN jest przede wszystkim beznadziejnie mdła estetycznie, a informacyjnie też nie lepiej. Chyba nie warto było silić się na taką oryginalność!

A ja mam zupełnie inne zdanie na ten temat. Mnie się bardzo podoba, fajne jest to, co twórcy zrobili, kolorystyka jest o wiele bardziej optymistyczna niż ta w poprzedniej wersji, użyteczność serwisu jest też dopracowana, słowem, prawie same plusy. Trochę rzeczy do zarzucenia też mam, ostatnio trochę o tym napisałem, więc powtarzać nie będę.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
mart

PostWysłany: Wto Cze 16, 2009 9:12 am    Temat postu: Poszukuję pracy Odpowiedz z cytatem

Witam,

Na starej witrynie BN znalazłem dokument o wpływie światła na książki. Autor nie tylko skupiał się na szkodliwości fal podczerwonych i UV ale określił ilość luksów jaka może paść na papier w ciągu roku. Niestety nie pamiętam tytułu ani autora pracy, starego linka też nie zachowałem a po zmianie witryny google już nie potrafi go odnaleźć. Jeśli to możliwe to proszę o pomoc w odnalezieniu tych zaleceń.

Pozdrawiam
Marcin Szala

Malin

PostWysłany: Sro Cze 17, 2009 8:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O to chodziło? To tylko kopia z Google, na obecnej stronie BN faktycznie już tego nie ma. Na starej stronie BN było to umieszczone przy informacjach o Błękitnej Tarczy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Krzaki

PostWysłany: Czw Cze 18, 2009 7:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przy odnowieniu witryny internetowej Biblioteki Narodowej/jakiejkolwiek wg mnie najlepiej jest nie kasować starych adresów, lecz umieścić w ich miejsce stronę z info pod jakim nowym adresem teraz znajduje się treść strony + automatyczne przekierowanie za 5-15 sekund.
Ja tam nie znoszę sytuacji, gdy w tekstach elektronicznych/drukowanych są podane linki w przypisach/opisach bibliograficznych, których próba otwarcia w przeglądarce albo zwraca błąd 404 (czyli strona nie istnieje na serwerze lub dostała nowy nieznany czytelnikowi adres) albo zupełnie nic nie pokazuje, bo witryna przestała istnieć. I nawet wklejanie nieaktywnego adresu do http://web.archive.org nie zawsze pomaga :/
Dlatego jestem zdania, że skoro bibliotekarze dbają np. o standardy przy katalogowaniu dokumentów elektronicznych w Internecie, to nie powinni ignorować zjawiska martwych linków i przynajmniej dla własnych stron internetowych (witryny biblioteki, bloga, forum itd.) w przypadku zmiany lub kasacji zawartości strony powinni umieszczać informacje co tu było wcześniej i dlaczego znikło.

A witryna BN zmieniła się zdecydowanie na plus, mimo tej jaskrawości i graficznej skromności oraz braku e-mailowej subskrypcji.
Pamiętam, gdy pierwszy raz myszkowałem po starej jej wersji, to dopiero po dłuższym odwiedzaniu zauważyłem podmenu umieszczone na prawym brzegu ekranu i niewyróżniające się prawie od tła, zastanawiając się kto wpadł na taki dziwny pomysł, by tak daleko umieszczać słabo widoczne podmenu od menu ?
Aha, pod Firefox'em nie pokazują mi się banery, ale wysuwające się opisy tak.
Powrót do góry
mw

PostWysłany: Czw Cze 18, 2009 11:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Krzaki napisał:
Dlatego jestem zdania, że skoro bibliotekarze dbają np. o standardy przy katalogowaniu dokumentów elektronicznych w Internecie, to nie powinni ignorować zjawiska martwych linków i przynajmniej dla własnych stron internetowych (witryny biblioteki, bloga, forum itd.) w przypadku zmiany lub kasacji zawartości strony powinni umieszczać informacje co tu było wcześniej i dlaczego znikło.

tutaj może się sprawdzić rozwiązanie z Wikipedii, która umożliwia podgląd wszystkich wersji modyfikowanego hasła. Taki element bez problemu można by wbudować w dowolny CMS - wówczas wszystkie wersje statycznych stron czy stron aktualności byłyby archiwizowane.

O digital humanities po polsku
http://historiaimedia.org/
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Krzaki

PostWysłany: Pią Cze 19, 2009 2:31 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z narzędziami nie ma większych problemów. Problem jest z przekonaniem bibliotekarzy, że nie jest to jakaś fanaberia. Jeżeli w książce znajdą się błędy to nie wyrywa się wadliwych stron, lecz załączana jest errata lub wymienia się nieszczęsne strony. A gdy już się bibliotekarzy przekona to jeszcze nauczyć trzeba ich jak skutecznie używać te narzędzia.
Powrót do góry
mw

PostWysłany: Pią Cze 19, 2009 2:49 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pozostaje jeszcze problem po stronie metodologicznej - jak publikując tekst naukowy zagwarantować możemy, że odnośnik który jest umieszczony w przypisie prowadzi do odpowiedniej wersji strony. Sama informacja o dacie dostępu to za mało dla potencjalnego czytelnika, który chcąc skorzystać z przypisu nie jest w stanie odczytać docelowego zasobu.

O digital humanities po polsku
http://historiaimedia.org/
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
mart

PostWysłany: Pią Cze 19, 2009 11:59 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Malin napisał:
O to chodziło? To tylko kopia z Google, na obecnej stronie BN faktycznie już tego nie ma. Na starej stronie BN było to umieszczone przy informacjach o Błękitnej Tarczy.

Tak o to chodziło bardzo dziękuję.

Pozdrawiam

Krzaki

PostWysłany: Pią Cze 19, 2009 8:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mw napisał:
Pozostaje jeszcze problem po stronie metodologicznej - jak publikując tekst naukowy zagwarantować możemy, że odnośnik który jest umieszczony w przypisie prowadzi do odpowiedniej wersji strony. Sama informacja o dacie dostępu to za mało dla potencjalnego czytelnika, który chcąc skorzystać z przypisu nie jest w stanie odczytać docelowego zasobu.

Wydaje mi się, że nie dotyczy to witryn związanych z bibliotekami, bo tam nie szaleją z aktualizacjami. Prędzej problem dotyczy Wikipedii itp. tworów, gdzie jedna strona może mieć codziennie kilka wersji. Ale nawet gdyby, to wcale nie musi być to wadą, że niełatwo powiązać opis bibliograficzny z konkretną wersją, bo najważniejsze jest to, że strona wciąż istnieje i można wszystkie wersje sobie przejrzeć zamiast zgadywać jaki nowy adres ma poszukiwana strona po odnowieniu witryny lub gapić się w białą stronę z napisem 'Error 404'.
Martwy link nie jest problemem tylko czytelnika, lecz i autora (bo osłabia siłę argumentów jego tekstu, uniemożliwia ich weryfikację), bibliografa (bo poświęcił czas by jak najlepiej skatalogować tekst) oraz bibliotekarza (bo nie może udostępnić czytelnikowi poszukiwanego tekstu nawet w alternatywnych jego materializacjach).
Dobrze więc, że przy drukowanych tekstach nie ma tego koszmaru co przy cyfrowych jak na obrazku tutaj http://www.demotywatory.pl/komentarze/593 ;)

Swoją drogą mam nadzieję, że szybko w polskiej sieci zacznie działać jeden z dwóch projektów harvestingu tutaj wspomnianych. Wtedy np. zawartość stron, które są cytowane w tekstach Biuletynu EBIB, można od razu zarchiwizować i podać adres do mirroru strony. Właściwie już można by to robić z pomocą web.archive.org gdyby redakcja EBIBu nawiązała współpracę z redakcją Wayback Machine.
Powrót do góry
Grzegorz Mazurowski

PostWysłany: Pią Cze 19, 2009 11:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Drodzy EBIBowicze!

Bardzo dziękuję za wszystkie uwagi, które zgłaszacie. Szczególnie dziękuję Malinowi za poświęcenie czasu i uwagi i napisanie pogłębionej recenzji naszej strony - tym bardziej, że jest ogólnie pozytywna, a słowa krytyki są nadzwyczaj zgodne z naszymi własnymi przemyśleniami. Nad wersją angielską oczywiście bardzo intensywnie pracujemy, ale nie wszystko da się zrobić jednocześnie, a bardzo zależało nam, żeby nie czekać już dłużej z uruchamianiem nowej strony.
Dziękuję też Malinowi za wyręczenie mnie w dostarczeniu Marcinowi dokumentu, którego potrzebował. Marcina zaś, a także wszystkich innych potrzebujących, bardzo proszę o kontaktowanie się bezpośrednio ze mną, redaktorem witryny BN, mailem: g.mazurowski@bn.org.pl lub telefonicznie (22) 608 28 83 (oczywiście te dane kontaktowe są i zawsze były dostępne na stronie BN). Niestety, tak, jak tu już pisałem, nie mam w pracy zbyt wiele czasu na bieżące śledzenie forum EBIBu, a po godzinach czas pochłania mi przede wszystkim mój pięciomiesięczny synek Stefek. Natomiast maile i telefony docierają do mnie szybko i bezpośrednio, a żadnego nie zostawię bez odpowiedzi.

Kwestię linków do starej strony przeanalizujemy i zobaczymy, co da się zrobić. Niestety, sprawa nie jest prosta, bo bardzo łatwo może zaistnieć sytuacja odwrotna do opisywanej: link działa jak marzenie, ale prowadzi do strony o zmienionej zawartości, co słusznie zauważył mw. W zasadzie utrzymywanie "starych linków" przy życiu ma sens tylko wtedy, kiedy prowadzą one do trwałych, niezmiennych dokumentów.

Serdecznie pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za Wasze uwagi. Wszystkie głosy naszych użytkowników traktujemy bardzo poważnie, bo robimy tę stronę właśnie dla Was.

Grzegorz Mazurowski
Redaktor witryn BN
Powrót do góry
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum EBIB Strona Główna -> Na każdy temat Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: