Forum EBIB Strona Główna EBIB
Elektroniczne fora EBIBa

FAQFAQ   SzukajSzukaj       

DNIA 19.04.2010 FORUM ZOSTAŁO ZAMKNIĘTE.
DLA CELÓW ARCHIWALNYCH POZOSTANIE BEZTERMINOWO W OBECNEJ FORMIE

Zainteresowanych dyskusjami zapraszamy na nowe Forum po adresem: http://forum.nowyebib.info

Degradacja ze stanowiska - ustawa o szkolnictwie wyższym
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następny

To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum EBIB Strona Główna -> Na każdy temat
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wera

PostWysłany: Pon Cze 30, 2008 11:23 am    Temat postu: Degradacja ze stanowiska - ustawa o szkolnictwie wyższym Odpowiedz z cytatem

Proszę o pomoc w interpretacji przepisów ustawy o szkolnictwie wyższym z 2006 r.
Moja sytuacja: ukończyłam dzienne studium pomaturalne z bibliotekoznawstwa, następnie studia magisterskie z filologii polskiej i obroniłam doktorat z zakresu nauk humanistycznych (ale nie z bibliotekoznawstwa). Mam za sobą 20 lat pracy w bibliotece naukowej uczelni wyższej i od kilku lat prowadzę zajęcia na studiach podyplomowych z biobliotekoznawstwa z przedmiotów związanych z informacją naukową, prowadziłam nawet seminaria dyplomowe. Czy w myśl przepisów nowej ustawy muszę uzupełnić swoją edukację o studia podyplomowe z bibliotekoznawstwa, czy w przypadku, gdy tego nie zrobie grozi mi degradacja (taką informację otrzymała koleżanka, która też ma ukończone studium i studia niekierunkowe oraz 27 lat pracy) Question

Stefan Kubów

PostWysłany: Pon Cze 30, 2008 6:04 pm    Temat postu: Degradacja Odpowiedz z cytatem

Myślę, że koleżanka niepotrzebnie Panią straszy... Degradacji w zawodach cywilnych prawo pracy nie przewiduje. Można co najwyżej wypowiedzieć dotychczasowe warunki pracy i zatrudnić na gorszych. Ale nie z tytułu uzyskania doktoratu!
Nie wiem, jak jest gdzie indziej, w naszej uczelni za kwalifikacje bibliotekarskie uważa się: pomaturalne studia bibliotekarskie, wyższe studia bibliotekarskie, studia podyplomowe bibliotekoznawcze. Ale jeśli ktoś zechce sobie ponadto zrobić doktorat np. z antropologii lub zarządzania - to bardzo dobrze! Byłby to nawet atut w polityce awansowej. Bo każda praca naukowa rozwija, a to służy wydajności i jakości każdej pracy, a juz umysłowej w szczególności. Jako dyrektor biblioteki wolałbym jednak, żeby to był doktorat w dziedzinie bibliologii, gdyż daje to najwieksze szanse wykorzystania wiedzy w praktyce bibliotecznej, dydaktyce itd. Wtedy też doktorant może liczyć na większe wsparcie w realizacji swoich zamiarów (wyjazdy na konferencje, dni wolne na udział w seminariach itd.).

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
wera

PostWysłany: Wto Lip 01, 2008 9:27 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziekuję za szybką odpowiedź.
U nas, nie dalej jak wczoraj, na forum kierowniczym, p. Dyrektor jasno postawiła sprawę, osoby, które mają ukończone bibliotekarskie studium pomaturalne i studia niekierunkowe muszą uzupełnić wykształcenie o studia podyplomowe z bibliotekoznawstwa do 1 stycznia 2012 r. Tak wynika z paragrafu 27 p. 3 Rozporządzenia Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dn. 22 grudnia 2006 r. Odnosi się to głównie do osób zajmujących obecnie stanowisko starszego bibliotekarza i kustosza, a w rzeczywistości do każdego, kto będzie chciał awansować.
Zapowiedziane zostało również, że nie mamy co liczyć na urlop szkoleniowy, a już w najmniejszym stopniu na jakiekolwiek dofinansowanie ze strony Uczelni.
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia.

heel

PostWysłany: Wto Lip 01, 2008 10:00 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

KWALIFIKACJE PRACOWNIKÓW ZATRUDNIONYCH NA STANOWISKU KUSTOSZA BIBLIOTECZNEGO,
STARSZEGO BIBLIOTEKARZA I STARSZEGO DOKUMENTALISTY
1. Na stanowisku kustosza bibliotecznego mo˝e byç zatrudniona osoba, która posiada:
1) ukoƒczone studia wy˝sze magisterskie lub równorz´dne;
2) ukoƒczone studia podyplomowe z zakresu bibliotekoznawstwa lub informacji naukowej;
3) 10-letni sta˝ pracy w bibliotece naukowej;
4) co najmniej miesi´cznà praktyk´ specjalistycznà w innej, poza macierzystà, bibliotece naukowej, potwier-
dzonà zaÊwiadczeniem o jej ukoƒczeniu.
2. Na stanowisku starszego bibliotekarza i starszego dokumentalisty mo˝e byç zatrudniona osoba, która posia-
da:
1) ukoƒczone studia wy˝sze;
2) ukoƒczone studia podyplomowe z zakresu bibliotekoznawstwa lub informacji naukowej;
3) 6-letni sta˝ pracy w bibliotece naukowej;
4) co najmniej 2-tygodniowà praktyk´ specjalistycznà w bibliotece naukowej, potwierdzonà zaÊwiadczeniem
o jej ukoƒczeniu.
3. Wymagania okreÊlone w ust. 1 pkt 2 i ust. 2 pkt 2 nie dotyczà absolwentów kierunku studiów wy˝szych in-
formacja naukowa i bibliotekoznawstwo oraz osób posiadajàcych stopieƒ naukowy.

Posiada Pani stopień naukowy. Pani dyrektor nie może od Pani nic żądać.I nie ma znaczenia z jakiej tematyki jest doktorat: czy podoba sie dyrekcji czy nie , kręcic nosem na to że nie jest z bibliologii tez nie może
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
heel

PostWysłany: Wto Lip 01, 2008 10:07 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A tak swoją drogą jakże paskudne jest to rozporządzenie i jakże dyskryminujące! Wprowadzono je chyba po to aby wyciągnąć pieniądze od środowiska, ktoremu i tak żle się płaci. Wiekszośc kstudiów podyplomowych organizowana jest na siłę, przedmioty z nieba wzięte i nie do wykorzystania w bibliotece. Krzywdzi sie mnóstwo osób - bardzo dobrych bibliotekarzy marnując ich czas i pieniądze nie dając nic w zamian. Ciekawe kto taką bzdure wymyślił - paru nadambitnych ?
W naukowych bibliotekach szkół wyższych nie można awansowac nastarszego bibliotekarza czy kustosza z wyższym wykształceniem i specjalizacją bibliotekoznawczą , ale w naukowych innych można. Bzdura i bardzo szkodliwe przepisy - i tak wszyscy sie na to barbarzyństwo zgadzają.
Powrót do góry
anonim

PostWysłany: Wto Lip 01, 2008 11:21 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niestety bałagan w przepisach jest i obawiam się że bedzie coraz większy. W mojej bibliotece z tymi wszystkimi kwalifikacjami i studiami była by pani maksymalnie starszym bibliotekarzem. Dopiero studia podyplomowe z bib liotekoznawstwa otworzyły by dalsze możliwośći awansu. Takie realia i przepisy w bibliotekach publicznych.

Mnie natomiast zastanawia kuriozum jakim jest zaczynanie po studiach bibliotekoznawczych od młodszego bibliotekarza. Tak jakby wogóle tych studiów nie było. Drugi idiotyzm to egzaminy na bibliotekarza dyplomowanego. Jakby po 5 latach studiów magister bibliotekoznawstwa nie był bibliotekarzem dyplomowonym.
REWELACJA!
Powrót do góry
Stefan Kubów

PostWysłany: Wto Lip 01, 2008 1:13 pm    Temat postu: degradacja Odpowiedz z cytatem

anonim napisał:
Niestety bałagan w przepisach jest i obawiam się że bedzie coraz większy. W mojej bibliotece z tymi wszystkimi kwalifikacjami i studiami była by pani maksymalnie starszym bibliotekarzem. Dopiero studia podyplomowe z bib liotekoznawstwa otworzyły by dalsze możliwośći awansu. Takie realia i przepisy w bibliotekach publicznych.

Mnie natomiast zastanawia kuriozum jakim jest zaczynanie po studiach bibliotekoznawczych od młodszego bibliotekarza. Tak jakby wogóle tych studiów nie było. Drugi idiotyzm to egzaminy na bibliotekarza dyplomowanego. Jakby po 5 latach studiów magister bibliotekoznawstwa nie był bibliotekarzem dyplomowonym.
REWELACJA!

Tym sposobem rozumując w szkolnictwie wszyscy nauczyciele powinni być dyplomowani. A jednak trzeba się trochę napracować, żeby ów status uzyskać.
Problem jednak jest, gdyż na egzaminie dla kandydatów na bibliotekarzy dyplomowanych sprawdza się wiedzę, którą powinien mieć magister bibliotekoznawstwa. Jakby komisja nie dowierzała, że kandydaci taką wiedzę posiedli i się z niej wyleguitymowali. Tymczasem powinno się sprawdzać predyspozycje i wiedzę niezbędną do tego, żeby bibliotekarz dyplomowany był sprawny jako nauczyciel akademicki, a więc jako dydaktyk i badacz. Spis lektur obowiązkowych zresztą to poświadcza

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Sarna

PostWysłany: Sro Lip 02, 2008 8:24 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Otóz to, aby być bibliotekarzem dyplomowanym trzeba się dobrze przygotować, a przecież nie ma gwarancji że się zda egzamin. Dwa razy już zdawałam i wciąż nie jestem w stanie udowodnić Komisji iż coś w ogóle wiem. Brr, ale podobno do trzech razy sztuka, więc pewnie jeszcze kiedyś spróbuję. Szkoda tylko że jako dr z nauk humanistycznym w zakresie bibliologii nie zostałam zwolniona choćby tylko z części specjalistycznej. Poza tym nie cierpię egzaminów ustnych, zawsze na nich wypadam gorzej niż źle, dlatego szkoda, że nie możliwości zdawania pisemnego.
Pozdrawiam
Renata, starszy bibliotekarz

heel

PostWysłany: Sro Lip 02, 2008 9:37 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="anonim"]Niestety bałagan w przepisach jest i obawiam się że bedzie coraz większy. W mojej bibliotece z tymi wszystkimi kwalifikacjami i studiami była by pani maksymalnie starszym bibliotekarzem. Dopiero studia podyplomowe z bib liotekoznawstwa otworzyły by dalsze możliwośći awansu. Takie realia i przepisy w bibliotekach publicznych.

.ROZPORZĄDZENIE MINISTRA KULTURY I SZTUKI
z dnia 9 marca 1999 r.
w sprawie wymagań kwalifikacyjnych uprawniających do zajmowania określonych stanowisk w bibliotekach oraz trybu stwierdzania tych kwalifikacji. Za wyższe wykształcenie bibliotekarskie (wykształcenie równorzędne) uznaje się:

1. ukończenie studiów wyższych z zakresu bibliotekoznawstwa i informacji naukowej,
2. ukończenie innych studiów wyższych niż wymienione w pkt 1 ze specjalnością bibliotekoznawstwa i informacji naukowej,
3. ukończenie wyższych zawodowych studiów (studiów licencjackich) bibliotekarskich,
4. ukończenie podyplomowego studium bibliotekoznawstwa i informacji naukowej,
5. ukończenie studium międzywydziałowego bibliotekoznawstwa i informacji naukowej,
6. uzyskanie stopnia naukowego doktora lub doktora habilitowanego nauk humanistycznych, jeżeli rozprawa doktorska lub habilitacyjna dotyczyła zagadnień z zakresu bibliotekoznawstwa,
7. ukończenie studiów wyższych i złożenie egzaminu bibliotekarskiego lub egzaminu z informacji i dokumentacji naukowej.
8. ukończenie przed rokiem 1970 studiów wyższych oraz jednej ze szkół lub jednego z kursów wymienionych w części A, dziale 1, pkt 1 i 2.

Stanowisko Wymagane kwalifikacje
wykształcenie staż pracy
1 Starszy kustosz wyższe bibliotekarskie, wyższe oraz podyplomowe studia bibliotekoznawstwa i informacji naukowej, wyższe odpowiadające profilowi biblioteki, wykonywanej specjalności 6 lat
2 Kustosz wyższe bibliotekarskie, wyższe oraz podyplomowe studia bibliotekoznawstwa i informacji naukowej, wyższe odpowiadające profilowi biblioteki, wykonywanej specjalności 4 lata
wyższe zawodowe bibliotekarskie, wyższe zawodowe odpowiadające profilowi biblioteki, wykonywanej specjalności 5 lat
3 Starszy bibliotekarz wyższe bibliotekarskie, wyższe odpowiadające profilowi biblioteki, wykonywanej specjalności 2 lata
wyższe zawodowe bibliotekarskie, wyższe zawodowe odpowiadające profilowi biblioteki, wykonywanej specjalności 3 lata
studium bibliotekarskie
Jeżeli w bibliotece publicznej, o której piszesz, odmawia się awansu na kustosza osobie z z wyższym wykształceniem i specjalizacją , tylko dlatego ze wykształcenie uznaje sie za niewystarczające, to moim zdaniem łamie sie prawo.
Powrót do góry
Stefan Kubów

PostWysłany: Sro Lip 02, 2008 9:58 am    Temat postu: Kwalifikacje Odpowiedz z cytatem

No tak, a płaci się niewiele więcej jak woźnemu szkolnemu
anonim

PostWysłany: Sro Lip 02, 2008 10:01 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

heel napisał:
wyższe odpowiadające profilowi biblioteki.

Prosze mi powiedzieć jaki ma profil biblioteka publiczna? Gromadzi takie zbiory jakie sa potrzebne całej społeczności, czyli prawie wszystko. Narazie nie ma studiów o profilu ogólnym. Magister turystyki tu pracujący a nie mający studiów podyplomowych jest tak samo traktowany jak osoba tylko po maturze. Wiem jego wybór, że nie zrobił podyplomówki. Nie mniej jednak nie jest to takie proste jak się wydaje.

heel napisał:
Jeżeli w bibliotece publicznej, o której piszesz, odmawia się awansu na kustosza osobie z z wyższym wykształceniem i specjalizacją , tylko dlatego ze wykształcenie uznaje sie za niewystarczające, to moim zdaniem łamie sie prawo.

Nikt tu nikomu awansu nie odmawia, a już napewno nie jesli spełnia warunki. Jeśli ludzie nie awansuja to tylko przez bark funduszy na odpowiednie wynagrodzenia. A na to wpływ mają ludzie, którzy decyduja o budżecie całej gminy i biblioteka zajmuje u nich ostatnie miejsce.
Powrót do góry
anonim

PostWysłany: Sro Lip 02, 2008 2:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich,
przyznam, że przeraziła mnie wypowiedź "Sarny", dotycząca egzaminu na bibliotekarza dyplomowanego.
Zamierzam wkrótce przystąpić do egzaminu, posiadam certyfikat językowy, brakuje mi jeszcze jednej publikacji. Pracuję stale (staram się również aktywnie) w bibliotekarstwie od lat 12, naukowym od kilku.
Nie posiadam niestety, jak "Sarna", doktoratu. Tzn. nie mam szans na zdanie ezgaminu (patrząc na niższe kwalifikacje)!!? Rozumiem, że poziom musi zostać zachowany, ale czy jest aż tak trudno?
Czy ktoś się orientuje, jaka jest zdawalność?
Powrót do góry
Aneta Drabek

PostWysłany: Sro Lip 02, 2008 7:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

anonim napisał:

Czy ktoś się orientuje, jaka jest zdawalność?

Sprawozdania z działalności Komisji Egzaminacyjnej publikowane są cyklicznie w "Przeglądzie Bibliotecznym". Ostatnio w numerze 2 z 2008 r.

Aneta
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
anonim

PostWysłany: Nie Lip 06, 2008 12:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy mogę prosić o pomoc? Które przepisy regulują stopnie w bibliotece szkoły wyższej? W ustawie Prawo o szkolnictwie wyższym z 2005 r. jest mowa o bibliotekarzach dyplomowanych, a co z pozostałymi? Czy bibliotekarz biblioteki szkoły wyższej musi zdać egazmin na bibliotekarza dyplomowanego?
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA KULTURY I SZTUKI
w sprawie wymagań kwalifikacyjnych uprawniających do
zajmowania określonych stanowisk w bibliotekach oraz
trybu stwierdzania tych kwalifikacji. mówi natomiast:
§ 7. Rozporządzenia nie stosuje się do bibliotekarzy na stanowiskach
nauczycielskich zatrudnionych w bibliotekach szkolnych i pedagogicznych oraz do
pracowników bibliotek i pracowników dokumentacji i informacji naukowej
zatrudnionych w szkołach wyższych.
Będę wdzieczna za opinie
Powrót do góry
Tadeusz

PostWysłany: Nie Lip 06, 2008 5:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Proponuję zajrzeć do serwisu: Prawo
http://www.ebib.info/content/category/8/49/79/

Biblioteki szkół wyższych
http://www.ebib.info/content/view/1340/79/

do ROZPORZĄDZENIA MINISTRA NAUKI I SZKOLNICTWA WYŻSZEGO
w sprawie warunków wynagradzania za pracę i przyznawania innych świadczeń związanych z pracą dla pracowników zatrudnionych w uczelni publicznej z dnia 22 grudnia 2006 r. (Dz.U.06.251.1852)
i do załącznika nr 4

http://www.ebib.info/images/file/wynagr.pdf

Co do pytania: Czy bibliotekarz biblioteki szkoły wyższej musi zdać egazmin na bibliotekarza dyplomowanego?

Nie musi, ale może.
Proponuję lekturę: ROZPORZĄDZENIA MINISTRA NAUKI I SZKOLNICTWA WYŻSZEGO z dnia 21 sierpnia 2006 r. w sprawie kandydatów na dyplomowanego bibliotekarza oraz dyplomowanego pracownika dokumentacji i informacji naukowej

w której są określone warunki, kto może być kandydatem na dyplomowanego bibliotekarza i dyplomowanego pracownika dokumentacji i informacji naukowej
http://ebib.oss.wroc.pl/prawo/bibliot/bibldypl.php

Autorce pytania dedykuję (do wyboru):

Patti Smith - Horses & Hey Joe
http://www.youtube.com/watch?v=c3coSfks4rQ&feature=related

Patti Smith - 'People Have the Power'
http://www.youtube.com/watch?v=bCn-mpXZZps&feature=related

Ozzy Osbourne-Dreamer (może schłodzi trochę upalny dzień)
http://www.youtube.com/watch?v=YbJqswLi3uE

Video - Bella
http://www.youtube.com/watch?v=Z94Y4bjUFCk&feature=related
Powrót do góry
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum EBIB Strona Główna -> Na każdy temat Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następny
Strona 1 z 10

Skocz do: