Forum EBIB Strona Główna EBIB
Elektroniczne fora EBIBa

FAQFAQ   SzukajSzukaj       

DNIA 19.04.2010 FORUM ZOSTAŁO ZAMKNIĘTE.
DLA CELÓW ARCHIWALNYCH POZOSTANIE BEZTERMINOWO W OBECNEJ FORMIE

Zainteresowanych dyskusjami zapraszamy na nowe Forum po adresem: http://forum.nowyebib.info

Podręcznik dla bibliotekarzy cyfrowych

To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum EBIB Strona Główna -> Digitalizacja i biblioteki cyfrowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tomasz Kalota

PostWysłany: Sro Kwi 18, 2007 8:26 pm    Temat postu: Podręcznik dla bibliotekarzy cyfrowych Odpowiedz z cytatem

Dzisiaj dotarła do mnie przesyłka z nową książką "Biblioteki Cyfrowe. Projekty, realizacje, technologie". Very Happy

Przeczytałem dopiero kilka pierwszych stron, ale już jestem skłonny zaryzykować stwierdzenie, że będzie to bardzo ważny podręcznik dla bibliotekarzy cyfrowych, a właściwie to dla wszystkich bibliotekarzy, ponieważ za moment biblioteki będą kojarzyły się z Internetem, a jeśli nie to może się okazać, że nie będą się wcale kojarzyły.

Poniżej dwa cytaty, którymi chciałbym zachęcić do zainwestowania w tę książkę. Oczywiście zawsze mam na myśli inwestycję długoterminową, zgodnie z analizą funda(mentalną) Wink, ale w przypadku tej książki inwestycja powinna się zwrócić bardzo szybko.

"Od redakcji"
(...)
Relacja i sens funkcjonowania współczesnej kolekcji bibliotecznej związane są z jej dostępnością, funkcjonowaniem poza komercyjnymi wyznacznikami i ograniczeniami w zakresie użytkowania. Publicznie dostępny zbiór cyfrowy oznacza zaś dziś jedno - umieszczenie go w Internecie.
(...)
Jedynym czynnikiem ograniczającym dostęp winno pozostać prawo autorskie.
(...)

Jadwiga Woźniak-Kasperek, Jerzy Franke

"Broń masowego tworzenia"
(...)
Dzięki tym nieustającym aktom oceniania, linkowania, komentowania w pozornym chaosie Internetu panuje dynamiczny i subtelny porządek. To jednak zupełnie inny porządek, niż ten, który obowiązywał w świecie nowoczesnych instytucji opartych na autorytecie i tradycji. Czy jest to porządek lepszy lub gorszy? Na pewno inny.
(...)

Edwin Bendyk

Podręcznik ten spodobał mi się bardzo z jeszcze jednego powodu - słowo digitalizacja jest w nim pisane przez "i".

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Tomasz Kalota

PostWysłany: Sob Sie 25, 2007 12:06 am    Temat postu: Re: Podręcznik dla bibliotekarzy cyfrowych Odpowiedz z cytatem

Czytam sobie tę książkę na raty i ostatnio przeczytałem artykuł Dagmary Sawickiej - Marketing Biblioteki Cyfrowej. Polecam ten tekst wszystkim bibliotekarzom cyfrowym. Zostały w nim opisane techniki i narzędzia służące do promocji. Autorka wspomina też o analizach zachowań użytkowników oraz o zasadach budowania przyjaznych interfejsów. Do artykułu została dołączona ciekawa bibliografia.

Bardzo spodobało mi się stwierdzenie zamieszczone w podsumowaniu:

Dagmara Sawicka napisał:
(...)Nie należy jednak upierać się przy tworzeniu oryginalnego serwisu, znacznie różniącego się od innych bibliotek cyfrowych w kraju. Podobny interfejs wszystkich bibliotek regionalnych będzie sprzyjał powstawaniu marki, i nawet jeśli będzie to marka o nazwie "biblioteka cyfrowa", a nie "nasza" biblioteka, to korzyści będą ogromne. Wspólna promocja tej grupy bibliotek będzie bardziej skuteczna, bowiem odbywać sie będzie na szersza skalę, a informacja dotrze do większej grupy potencjalnych użytkowników.(...)

P.S.
Szkoda, że książka zatytułowana "Biblioteki Cyfrowe" jest dostępna tylko w postaci drukowanej i nie można jej znaleźć w żadnej bibliotece cyfrowej.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Bozena Michalska

PostWysłany: Wto Paź 02, 2007 1:38 pm    Temat postu: ksiazka online Odpowiedz z cytatem

Wydawnictwo SBP zyje ze sprzedazy takich ksiazek, mozna z nimi negocjowac skanowanie starszych, ale jest ciezko, ja zaczelam i do dzis nie mam odpowiedzi, mimo, ze lista pozycji (lektury dla studentow bibliotekoznawstwa) juz dawno poszla i w zasadzie nie widziano przeszkod w takiej popularyzacji wydawnictw SBP>

Sugerowalam nawet, ze mozemy wspolnie z innymi bibliotekami
cyfrowymi w kraju wszystkie starocie SBP poskanowac, byloby co czytac, ale jakos NIC w tej sprawie sie nie dzieje. Moze powinnam bardziej nalegac????

na nowe nie nalezy liczyc i ja to rozumiem, trzeba poczekac

kea

PostWysłany: Sob Lis 10, 2007 5:10 pm    Temat postu: Re: Podręcznik dla bibliotekarzy cyfrowych Odpowiedz z cytatem

Tomasz Kalota napisał:
Dzisiaj dotarła do mnie przesyłka z nową książką "Biblioteki Cyfrowe. Projekty, realizacje, technologie". Very Happy

Przeczytałem dopiero kilka pierwszych stron, ale już jestem skłonny zaryzykować stwierdzenie, że będzie to bardzo ważny podręcznik dla bibliotekarzy cyfrowych, a właściwie to dla wszystkich bibliotekarzy, ponieważ za moment biblioteki będą kojarzyły się z Internetem, a jeśli nie to może się okazać, że nie będą się wcale kojarzyły.

Podręcznik ten spodobał mi się bardzo z jeszcze jednego powodu - słowo digitalizacja jest w nim pisane przez "i".

A ja polecam "Putting content online: a practical guide for libraries" Marka Jordana (wyd. Chandos Publishing) z 2006.

I na 110% jestem za digitalizacją. Ostatecznie ucyfrowieniem. Dygitalizacja, plastyk, brrr...

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Malin

PostWysłany: Sob Lis 10, 2007 11:10 pm    Temat postu: Re: Podręcznik dla bibliotekarzy cyfrowych Odpowiedz z cytatem

kea napisał:
Dygitalizacja, plastyk, brrr...

I tryumf. Trzęsie mną na widok tego słowa.

Powrót do góry
Krzaki

PostWysłany: Pią Lis 14, 2008 1:43 am    Temat postu: Re: ksiazka online Odpowiedz z cytatem

Bozena Michalska napisał:
Wydawnictwo SBP zyje ze sprzedazy takich ksiazek, mozna z nimi negocjowac skanowanie starszych, ale jest ciezko, ja zaczelam i do dzis nie mam odpowiedzi, mimo, ze lista pozycji (lektury dla studentow bibliotekoznawstwa) juz dawno poszla i w zasadzie nie widziano przeszkod w takiej popularyzacji wydawnictw SBP>

Sugerowalam nawet, ze mozemy wspolnie z innymi bibliotekami
cyfrowymi w kraju wszystkie starocie SBP poskanowac, byloby co czytac, ale jakos NIC w tej sprawie sie nie dzieje. Moze powinnam bardziej nalegac???? (...)

Może warto wrócić do tego tematu i zdigitalizować te publikacje SBP, które od dawna są niedostępne w ofercie stowarzyszenia ?

Od roku jedynie co z wydawnictw SBP chyba przeniesiono na postać cyfrową to czasopisma 'Bibliotekarz' i 'Poradnik Bibliotekarza' w KPBC. Czy tylko tyle udało się lub jest w planach realnie zdziałać ?
Powrót do góry
anonim

PostWysłany: Sob Lut 21, 2009 3:27 pm    Temat postu: Re: Podręcznik dla bibliotekarzy cyfrowych Odpowiedz z cytatem

Tomasz Kalota napisał:
Dzisiaj dotarła do mnie przesyłka z nową książką "Biblioteki Cyfrowe. Projekty, realizacje, technologie".

Pozycja jest już dostępna online w
Bibliologicznej Bibliotece Cyfrowej
Powrót do góry
Aneta Drabek

PostWysłany: Sob Lut 21, 2009 4:13 pm    Temat postu: Re: Podręcznik dla bibliotekarzy cyfrowych Odpowiedz z cytatem

anonim napisał:
Tomasz Kalota napisał:
Dzisiaj dotarła do mnie przesyłka z nową książką "Biblioteki Cyfrowe. Projekty, realizacje, technologie".

Pozycja jest już dostępna online w
Bibliologicznej Bibliotece Cyfrowej

Nie wiem czy coś robię nie tak, ale otwiera mi się tylko spis treści. Niestety kliknięcie na ktorąkolwiek z pozycji spisu treści nie przenosi mnie do pełnego tekstu.

Aneta
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
anonim

PostWysłany: Sob Lut 21, 2009 5:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a mi sie otwierają poszczegolne artukuły (po kliknięciu ze spisu treści) (choć raz się przeglądarka zawiesiła)
Powrót do góry
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum EBIB Strona Główna -> Digitalizacja i biblioteki cyfrowe Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: