|
EBIB Elektroniczne fora EBIBa
FAQ Szukaj
|
DNIA 19.04.2010 FORUM ZOSTAŁO ZAMKNIĘTE. DLA CELÓW ARCHIWALNYCH POZOSTANIE BEZTERMINOWO W OBECNEJ FORMIE
Zainteresowanych dyskusjami zapraszamy na nowe Forum po adresem: http://forum.nowyebib.info
|
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Tomasz Kalota

|
Wysłany: Sro Kwi 18, 2007 8:26 pm Temat postu: Podręcznik dla bibliotekarzy cyfrowych |
|
|
Dzisiaj dotarła do mnie przesyłka z nową książką "Biblioteki Cyfrowe. Projekty, realizacje, technologie".
Przeczytałem dopiero kilka pierwszych stron, ale już jestem skłonny zaryzykować stwierdzenie, że będzie to bardzo ważny podręcznik dla bibliotekarzy cyfrowych, a właściwie to dla wszystkich bibliotekarzy, ponieważ za moment biblioteki będą kojarzyły się z Internetem, a jeśli nie to może się okazać, że nie będą się wcale kojarzyły.
Poniżej dwa cytaty, którymi chciałbym zachęcić do zainwestowania w tę książkę. Oczywiście zawsze mam na myśli inwestycję długoterminową, zgodnie z analizą funda(mentalną) , ale w przypadku tej książki inwestycja powinna się zwrócić bardzo szybko.
"Od redakcji"
(...)
Relacja i sens funkcjonowania współczesnej kolekcji bibliotecznej związane są z jej dostępnością, funkcjonowaniem poza komercyjnymi wyznacznikami i ograniczeniami w zakresie użytkowania. Publicznie dostępny zbiór cyfrowy oznacza zaś dziś jedno - umieszczenie go w Internecie.
(...)
Jedynym czynnikiem ograniczającym dostęp winno pozostać prawo autorskie.
(...)
Jadwiga Woźniak-Kasperek, Jerzy Franke
"Broń masowego tworzenia"
(...)
Dzięki tym nieustającym aktom oceniania, linkowania, komentowania w pozornym chaosie Internetu panuje dynamiczny i subtelny porządek. To jednak zupełnie inny porządek, niż ten, który obowiązywał w świecie nowoczesnych instytucji opartych na autorytecie i tradycji. Czy jest to porządek lepszy lub gorszy? Na pewno inny.
(...)
Edwin Bendyk
Podręcznik ten spodobał mi się bardzo z jeszcze jednego powodu - słowo digitalizacja jest w nim pisane przez "i". _________________ Tomasz Kalota -> www.Tomasz.Kalota.pl -> www.BibliotekaCyfrowa.pl
Polecam Forum dLibra oraz Forum Biblioteka 2.0 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Tomasz Kalota

|
Wysłany: Sob Sie 25, 2007 12:06 am Temat postu: Re: Podręcznik dla bibliotekarzy cyfrowych |
|
|
Czytam sobie tę książkę na raty i ostatnio przeczytałem artykuł Dagmary Sawickiej - Marketing Biblioteki Cyfrowej. Polecam ten tekst wszystkim bibliotekarzom cyfrowym. Zostały w nim opisane techniki i narzędzia służące do promocji. Autorka wspomina też o analizach zachowań użytkowników oraz o zasadach budowania przyjaznych interfejsów. Do artykułu została dołączona ciekawa bibliografia.
Bardzo spodobało mi się stwierdzenie zamieszczone w podsumowaniu:
| Dagmara Sawicka napisał: | | (...)Nie należy jednak upierać się przy tworzeniu oryginalnego serwisu, znacznie różniącego się od innych bibliotek cyfrowych w kraju. Podobny interfejs wszystkich bibliotek regionalnych będzie sprzyjał powstawaniu marki, i nawet jeśli będzie to marka o nazwie "biblioteka cyfrowa", a nie "nasza" biblioteka, to korzyści będą ogromne. Wspólna promocja tej grupy bibliotek będzie bardziej skuteczna, bowiem odbywać sie będzie na szersza skalę, a informacja dotrze do większej grupy potencjalnych użytkowników.(...) |
P.S.
Szkoda, że książka zatytułowana "Biblioteki Cyfrowe" jest dostępna tylko w postaci drukowanej i nie można jej znaleźć w żadnej bibliotece cyfrowej. _________________ Tomasz Kalota -> www.Tomasz.Kalota.pl -> www.BibliotekaCyfrowa.pl
Polecam Forum dLibra oraz Forum Biblioteka 2.0 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bozena Michalska
|
Wysłany: Wto Paź 02, 2007 1:38 pm Temat postu: ksiazka online |
|
|
Wydawnictwo SBP zyje ze sprzedazy takich ksiazek, mozna z nimi negocjowac skanowanie starszych, ale jest ciezko, ja zaczelam i do dzis nie mam odpowiedzi, mimo, ze lista pozycji (lektury dla studentow bibliotekoznawstwa) juz dawno poszla i w zasadzie nie widziano przeszkod w takiej popularyzacji wydawnictw SBP>
Sugerowalam nawet, ze mozemy wspolnie z innymi bibliotekami
cyfrowymi w kraju wszystkie starocie SBP poskanowac, byloby co czytac, ale jakos NIC w tej sprawie sie nie dzieje. Moze powinnam bardziej nalegac????
na nowe nie nalezy liczyc i ja to rozumiem, trzeba poczekac _________________ Bozena Michalska BG UMK, Toruń |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kea

|
Wysłany: Sob Lis 10, 2007 5:10 pm Temat postu: Re: Podręcznik dla bibliotekarzy cyfrowych |
|
|
| Tomasz Kalota napisał: | Dzisiaj dotarła do mnie przesyłka z nową książką "Biblioteki Cyfrowe. Projekty, realizacje, technologie".
Przeczytałem dopiero kilka pierwszych stron, ale już jestem skłonny zaryzykować stwierdzenie, że będzie to bardzo ważny podręcznik dla bibliotekarzy cyfrowych, a właściwie to dla wszystkich bibliotekarzy, ponieważ za moment biblioteki będą kojarzyły się z Internetem, a jeśli nie to może się okazać, że nie będą się wcale kojarzyły.
Podręcznik ten spodobał mi się bardzo z jeszcze jednego powodu - słowo digitalizacja jest w nim pisane przez "i". |
A ja polecam "Putting content online: a practical guide for libraries" Marka Jordana (wyd. Chandos Publishing) z 2006.
I na 110% jestem za digitalizacją. Ostatecznie ucyfrowieniem. Dygitalizacja, plastyk, brrr... _________________ Agnieszka Kasprzyk
Centrum NUKAT |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Malin

|
Wysłany: Sob Lis 10, 2007 11:10 pm Temat postu: Re: Podręcznik dla bibliotekarzy cyfrowych |
|
|
| kea napisał: | | Dygitalizacja, plastyk, brrr... |
I tryumf. Trzęsie mną na widok tego słowa. _________________ Pozdrawiam,
Marcin Malinowski
http://malin.net.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Krzaki

|
Wysłany: Pią Lis 14, 2008 1:43 am Temat postu: Re: ksiazka online |
|
|
| Bozena Michalska napisał: | Wydawnictwo SBP zyje ze sprzedazy takich ksiazek, mozna z nimi negocjowac skanowanie starszych, ale jest ciezko, ja zaczelam i do dzis nie mam odpowiedzi, mimo, ze lista pozycji (lektury dla studentow bibliotekoznawstwa) juz dawno poszla i w zasadzie nie widziano przeszkod w takiej popularyzacji wydawnictw SBP>
Sugerowalam nawet, ze mozemy wspolnie z innymi bibliotekami
cyfrowymi w kraju wszystkie starocie SBP poskanowac, byloby co czytac, ale jakos NIC w tej sprawie sie nie dzieje. Moze powinnam bardziej nalegac???? (...) |
Może warto wrócić do tego tematu i zdigitalizować te publikacje SBP, które od dawna są niedostępne w ofercie stowarzyszenia ?
Od roku jedynie co z wydawnictw SBP chyba przeniesiono na postać cyfrową to czasopisma 'Bibliotekarz' i 'Poradnik Bibliotekarza' w KPBC. Czy tylko tyle udało się lub jest w planach realnie zdziałać ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
anonim

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Aneta Drabek
Dołączył: 24 Cze 2003 Posty: 450 Skąd: Biblioteka UŚ - Katowice
|
Wysłany: Sob Lut 21, 2009 4:13 pm Temat postu: Re: Podręcznik dla bibliotekarzy cyfrowych |
|
|
Nie wiem czy coś robię nie tak, ale otwiera mi się tylko spis treści. Niestety kliknięcie na ktorąkolwiek z pozycji spisu treści nie przenosi mnie do pełnego tekstu.
Aneta |
|
| Powrót do góry |
|
 |
anonim

|
Wysłany: Sob Lut 21, 2009 5:10 pm Temat postu: |
|
|
| a mi sie otwierają poszczegolne artukuły (po kliknięciu ze spisu treści) (choć raz się przeglądarka zawiesiła) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki na tym forum Możesz ściągać pliki na tym forum
|